Op meer dan drie manieren om donaties vragen helpt niet!

Wanneer mensen op meer manieren verzoeken krijgen om te geven aan goede doelen leveren die verzoeken na de derde keer geen extra giften meer op. Dit is een van de conclusies die René Bekkers, hoogleraar filantropie Vrije Universiteit Amsterdam, trekt in zijn in juni 2023 op internet gepubliceerde artikel ‘Prosocial Values for the Philanthropic Commons’*.

Volgens Bekkers leidt het op steeds meer manieren benaderen van donateurs niet tot het gewenst resultaat: meer donaties. Integendeel. “Wie geeft krijgt meer verzoeken om giften. Zo raken verzoeken om giften geconcentreerd bij een kleine groep mensen. Maar er kan bij hen ook geefmoeheid ontstaan, waardoor ze minder bereid zijn om te geven”, aldus René Bekkers.

Toelichting grafiek:
Op de y-as (verticaal) het aantal manieren gebruikt om te doneren in de afgelopen twee weken. Op de x-as (horizontaal) aantal manieren waarop om donaties is gevraagd in de afgelopen twee weken.


René Bekkers: “Gegevens uit 2019 geven aan dat huishoudens niet meer (helemaal) reageren als ze op meer dan drie manieren vragen ontvangen. Het probleem is dat goede doelen niet weten hoe hun fondsenwerving van invloed is op giften aan andere organisaties. Voor elke organisatie lijkt het nog steeds effectief te zijn, maar collectief doen organisaties elkaar pijn als ze niet coördineren. We hebben hier te maken met een echte tragedie van de filantropische commons.”

Donormoeheid voorkomen
De vertaling van het gezegde ‘variatie doet eten’ naar de geefmarkt ‘variatie in benadering doet geven’ gaat dus niet op. Een variatie aan goede doelen aanbieden aan potentiële donoren leidt wel tot een toename van het geefgedrag. Een mens wil immers - zoals bij eten, drinken en kopen - iets te kiezen hebben.

Onderlinge coördinatie tussen goededoelenorganisaties van hun fondsenwervingsacties richting huishoudens is een manier om de contraproductiviteit van ‘meer van hetzelfde’ te voorkomen. Door samenwerking is ook tegen te gaan dat donatieverzoeken bij dezelfde en kleiner wordende groep mensen terecht komen. 

Jan de Rond, BEO Lokale Goededoelengids© NL: “Een gezamenlijke benadering door middel van bijvoorbeeld een lokale goededoelengids is een mooie manier om het gevaar van donormoeheid te voorkomen.”

Op woensdag 19 juni a.s. zullen de nieuwste wetenschappelijke inzichten over donaties, nalatenschappen, sponsoring en vrijwilligerswerk, met speciaal aandacht voor lokaal geven, worden gepresenteerd in het rapport Geven in Nederland 2024.

Lokale goededoelengids maakt lokaal geven gemakkelijk!
Een lokale goededoelengids geeft een overzicht van lokale goede doelen die het steunen waard zijn. De opgenomen goededoelenorganisaties zijn onderverdeeld in vier categorieën: buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk.

 

* Het artikel is nog niet gepubliceerd in een tijdschrift. Het staat online zodat mensen er kritiek op kunnen geven.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op