Gisteren werd Jan de Rond van de Lokale Goededoelengids© in Nederland op NPO Radio 1 om een reactie gevraagd op het rapport Geven in Nederland 2024. Het interview is onderstaand te zien en beluisteren. 

Het gesprek met Margreet Plug van Goede Doelen Nederland en Jan de Rond werd geleid door Hans van der Steeg van het programma 'Geld of je leven'. Aanleiding was de presentatie van het rapport 'Geven in Nederland 2024' van de Vrije Universiteit Amsterdam waarin gemeld werd dat we minder aan goede doelen zijn gaan geven.

Zijn we minder aan goede doelen gaan geven? Nationaal wel, lokaal zeker niet!
In 2018 en 2020 werd nog circa 5,6 miljard euro gegeven. In 2022 is het bedrag gezakt naar 5,3 miljard euro. Nationaal is sprake van een daling. 

Toelichting: op de y-as (verticaal) bedragen in miljoenen euro’s; op de x-as (horizontaal) de jaren. Rechts de geefbronnen: loterijen, zakelijke markt (bedrijven en fondsen), particuliere markt (donaties en nalatenschappen) en het BBP (Bruto Binnenlands Product).
Databron: Vrije Universiteit Amsterdam - Geven in Nederland 1995-2022

Lokaal, in 's-Hertogenbosch, zijn in dezelfde periode de giften onder invloed van de Lokale Goededoelengids© 's-Hertogenbosch gestegen, zelfs meer dan verdubbeld! Een opmerkelijke ontwikkeling.

Toelichting: op de y-as (verticaal) bedragen in euro's; op de x-as (horizontaal) de jaren. Rechts de geefbronnen: zakelijk (bedrijven en fondsen), particulier (donaties en nalatenschappen) en het BBP (Bruto Binnenlands Product).
Databron: Goede Doelen ’s-Hertogenbosch – jaarverslagen periode 2019-2022*

Uit het onderzoek 'Geven in Nederland 2024' van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat het aantal mensen dat lokaal geeft is gestegen van 20% in 2018 naar 27% in 2022. Ook de steun van bedrijven aan lokale goededoelenorganisaties laat een dergelijke trend zien. Gemiddeld gaat 55% van de sponsorgelden van bedrijven naar lokale goededoelenorganisaties; bij giften is dit gemiddeld 42%.

Centrum voor Filantropische Studies: “Naast grote goededoelenorganisaties werden in 2022 ook lokale organisaties vaker gesteund door huishoudens (27%). Dit betekent dat we kunnen spreken van een trend naar meer lokaal geven sinds 2018. Hoewel meer huishoudens lokale giften doen, zijn de bedragen die zij geven wel lager.”

Lokaal geven is een trend geworden.

STEUN LOKAAL!

Gerelateerde websites:
www.lokaalgeven.nl
www.lokalegoededoelen.nl


* Jaarverslagen van organisaties opgenomen in de Lokale Goededoelengids© 's-Hertogenbosch (sectoren buurt & wijk, kunst & cultuur, natuur & milieu en sociaal & maatschappelijk)

Grafieken: © Jan de Rond

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact met ons op.

In de media Contact Subsites
Volg ons op